Hogyan támogatják?

Hogyan támogatják?


A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KvVM) kidolgozták a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS), amelynek célkitűzései konkrét programokkal valósulnak meg. Ezek fő "vonulatai" a klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxid- és az egyéb károsanyag-kibocsátás csökkentésére és az épületek hőszigetelésének javítására irányulnak. Ez érthető, hiszen az elfogyasztott energia 38 százalékának felhasználója a lakosság, és ennek nagyrésze az épületek fűtését és a melegvíz-előállítást szolgálja, a belőle származó üvegházigáz-kibocsátás az országosnak pedig egyharmadát fedi le. Ezért is került előtérbe, hogy a nyugati országokhoz hasonlóan a jövőben nálunk is kapjanak állami támogatást a lakossági és közintézményi szektorban épülő, valamint a már meglévő épületek energiahatékonyságának növelését célzó programok, beruházások, mint például a passzívházak, valamint az ezekhez hasonló mértékű energiamegtakarítást lehetővé tevő lakóépületek.

2010. október 30-án zárult a Zöld Beruházási Rendszer keretében meghírdetett Energiahatékonysági Alapprogram, mely lehetőséget nyújtott a lakosság számára, hogy lakóépületeik felújításával hozzájáruljanak az ország klímavédelmi céljaihoz, egyszersmind csökkentsék energiafogyasztásukat és a belőle eredő kiadásaikat. E program lehetőséget nyújtott az újépítésű ingatlanok támogatására is a KlímaBÓNUSZ támogatással. Erre azok az ingatlanok voltak jogosultak, melyek elérték az  A+ energetikai kategóriát.

2011-ben Magyarország Kormánya meghirdette az Új Széchenyi Terv programját. Ebben fontos szerepet kap az otthonteremtésis, a minőségi, élhető lakókörnyezet, energiatakarékos, alacsonyköltséggel fenntartható lakásállomány kialakítása is. Az ehhez kapcsolódó pályázatok még kidolgozásra, kihirdetésre várnak.

Hírlevelünkben folyamatosan friss információkkal szolgálunk a támogatási rendszer alakulásáról.

Hogyan támogatják?