Passzív ház

Passzív ház

A passzívházak az épületeknek olyan új fajtáját jelentik, aminek energiaigénye a hagyományos házakhoz képest nagyon alacsony. A passzívházat leginkább az különbözteti meg a nem passzívháztól, hogy tökéletesen működik aktív fűtési rendszer nélkül. A passzívház-technológiának köszönhetően magyar viszonylatban a fűtés költségei akár 80-90 százalékkal csökkenhetnek.

A szabvány születése

A szabvány születése

A passzívház az alacsony energiájú ház (AEH) következetes továbbfejlődésének redménye. Gyökerei egészen az 1980-as évek második feléig nyúlnak vissza, amikor a darmstadti székhelyű „Wohnen und Umwelt“ („Lakás és környezet”) elnevezésű intézetben Dr. Wolfgang Feist professzor vezetésével az első olyan műszaki próbálkozások születtek, melyek megfelelnek ennek a következetes építési minőségnek.

01.
Tervező program

Tervező program

A Passzívháztervező Programot német rövidítése szerint PHPP-t a Darmstadti Passívhaus Institut passzív épületek energetikai modellezésére fejlesztette ki. A program alacsony energiafelhasználású épületekre optimalizált, az általánosan használt programokhoz képest bonyolultabb, sokkal több adat bevitelét megkövetelve szőrszálhasogatóan aprólékos.

02.
Passzív ház tervezés

Passzív ház tervezés

Már a tervezéskor sokat tehetünk azért, hogy házunk minél hatékonyabban hasznosíthassa a nap energiáját. A ház tájolása, a napszögek kiszámítása, az épület formája és főleg a déli oldalon elhelyezett nagy ablakfelületek, amelyek napcsapdaként működnek, segíthetik a fenti célt.

03.
Takarékos és környezetkímélő

Takarékos és környezetkímélő

A pénztárcánkra tett jótékony hatása mellett nem elhanyagolható a passzívház környezetvédelmi szempontból sem. Energiaforrásaink kifogyóban vannak és a klímaváltozás jeleit érezhetjük már a saját bőrünkön is.

04.
Energiafelhasználás

Energiafelhasználás

Egy átlagos lakóépület éves energiaigénye 250-450 kilowattóra/négyzetméter, a passzívházaknál ez az érték mindössze évi 30 kWh, amiből a fűtés kevesebb, mint évi 15 kWh. A passzívházaknál fűtő-hűtő rendszer alkalmazása és többletenergia befektetése nélkül, mesterséges szellőztetéssel, a természetes adottságokat kihasználva teremtik meg a komfortos lakás feltételeit.

05.
Hogyan támogatják?

Hogyan támogatják?

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban (KvVM) kidolgozták a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát (NÉS), amelynek célkitűzései konkrét programokkal valósulnak meg. Ezek fő "vonulatai" a klímaváltozásért leginkább felelős szén-dioxid- és az egyéb károsanyag-kibocsátás csökkentésére és az épületek hőszigetelésének javítására irányulnak.

06.
Passzív ház építés Európában

Passzív ház építés Európában

Európában az energiagazdálkodás kérdése eldőlni látszik: a legtöbb ország hamarosan átáll az energetikai szempontból hatékonyabb építészetre, vagyis a passzívházak tömeges építésére.

07.
Minősítés

Minősítés

A passzívház szabvány előírásainak a tervezés és a kivitelezés során történő maradéktalan betartása biztosítja a végeredmény minőségét. A „Minőségellenőrzött passzívház Dr. Wolfgang Feist” minősítés garantálja az épület energetikai tulajdonságait, és bizonyítékul szolgál arra, hogy az épület kielégíti a passzívház-standard követelményeit. Passzívház minősítést a németországi Darmstadti Passívhaus Institut által meghatalmazott auditor adhat ki.

08.
Passzív ház